Ansvar och hållbarhet

Shyness filosofi är att i alla led arbeta hållbart. Vi ser till samspelet mellan miljö, etik och ekonomi och vår ambition är att ständigt bli bättre och noggrannare i vårt arbete. Omvärlden förändras och ny teknik utvecklas, då är vi uppmärksamma och tar det vidare in i våra kollektioner och i hela vår verksamhet för att sträva mot hållbarhetsförbättring. Vi drivs av att ge kunden mycket kvalitet för pengarna, det gör vi genom att från början välja högkvalitativa material i kombination med att arbeta enligt en affärsmodell där vår organisation i Sverige jobbar så kostnadseffektivt som möjligt och undviker därmed en tung och dyr organisation.

Vi letar ständigt efter nya lösningar för att ytterligare miljöanpassa våra material och vårt produktionssätt. Det är ett pågående arbete; att med fokus och nära samarbete skapa och öka hållbarheten längs hela tillverkningskedjan.

Vi delar in vårt hållbarhetsarbete i tre steg:

1. Design och produktutveckling
Vi är stolta över att erbjuda tidlös design och hållbara material. Det lägger grunden för produktens långa livslängd som är den viktigaste miljöaspekten för att minska överkonsumtion. Vår design är tidlös men känns ändå ny och passar därför i ett modernt hem, i vår design- och utvecklingsprocess ställer vi ett antal krav för att produkten ska vara berättigad i vårt sortiment:

  • att den ska vara designad på ett sätt och med ett uttryck som står sig över tid och håller därmed under många år
  • att en nyhet i vår kollektion ska gå att matcha med befintligt sortiment. Det innebär att den som vill komplettera med t ex ett nytt örngott kan fortsätta använda sina tidigare köpta textilier och enkelt addera våra nyheter. Vårt löfte är att design och textilier håller i många år
  • att endast naturmaterial i hög kvalitet används
  • att textilen ska hålla tvätt efter tvätt samtidigt som färg och form bibehålls. Vårt arbete med hög sovkomfort och att den kvarstår är en viktig faktor till att sängkläderna är sköna och inte byts ut

2. Förpackningar
Vi väljer så enkla förpackningar som möjligt och adderar endast förpackningar för de textilier som kräver det för att inte bli förstörda under transport eller i butiken. Det innebär att våra påslakan och örngott levereras i en tunn plastpåse och är vikta runt en pappskiva. Vår minimala användning av förpackningar ger effektiva transporter där inget onödigt transporteras och vi minimerar förpackningsavfallet. Den tunna påsen källsorteras som plast och pappskivan sorteras som papp.

3. Tillverkning
Vi tillverkar alla Shyness textilier inom EU. Vårt sortiment av bäddlinne och bordslinne framställs framför allt i Baltikum och plädar tillverkas i Italien. Det leder till nära och god kontroll gällande hållbarhet och mänskliga rättigheter och att våra producenter arbetar enligt de höga krav vi ställer.
Att lokalisera all tillverkning inom Europa ger:

  • korta transporter
  • att vi kan anpassa vår tillverkning mot efterfrågan tack vare de korta ledtiderna, vi undviker därmed överlager

Vi arbetar i nära dialog med våra producenter för att minska energiförbrukningen och är själva insatta i tillverkningen från fiber till färdig vara, detta för att tillse att användningen av kemikalier och färgämnen kontrolleras och minimeras. Bomullen och linnet som används i Shyness textilier är Oeko-Tex certifierade som säkerställer att produkten är fri från kemikalier som är skadliga för människan.